Vergroot je kansen op de arbeidsmarkt.

Neem een kijkje op deze website als je wilt leren en werken of meer wil weten over bij- en omscholing. Ontdek wie je bent, wat je wilt en wat je kunt en kies een beroep dat bij je past. Bij het Leerwerkloket vind je kennis en informatie en praktische tips over alles wat met leren en werken te maken heeft.

Artikel

Wat is mijn buitenlandse diploma waard?

Wil je in Nederland werken of een opleiding volgen, maar heb je een buitenlands diploma? Dan kan je bij het Informatiecentrum Diplomawaardering een diplomawaardering aanvragen. De diplomawaardering geeft aan wat de waarde is van je buitenlandse diploma in vergelijking met een Nederlandse opleiding. Het is geen officiële diploma erkenning. Met een diplomawaardering kun je aan werkgevers duidelijk maken wat je te bieden hebt.

 

Diplomawaardering voor Aanvragen bij Kosten
Een opleiding in het reguliere onderwijs Nederlandse onderwijsinstelling of het Internationaal centrum voor Diplomawaardering €148,83* (tenzij de onderwijsinstelling de kosten draagt)
Een opleiding in het particulier onderwijs Nederlandse onderwijsinstelling  Informeer bij de onderwijsinstelling naar mogelijkheden voor vrijstelling of een verkort opleidingsprogramma.

Het voortgezet onderwijs en het hoger onderwijs.

MBO

Nuffic

 

Voor mbo-opleiding bij SBB

Geen (aan de procedure kunnen wel kosten verbonden zijn)
Nederlandse titel na een internationale diplomawaardering DUO Geen

* De reguliere procedure duurt vier weken. 


Handige links:

  • Informatiecentrum Internationale Diplomawaardering: voor de aanvraag van diplomawaardering.
  • Bekijk het filmpje School system in the Netherlands voor uitleg over het Nederlands onderwijssysteem in het Engels.
  • ​Ben je gevlucht en wil je graag studeren of werken in Nederland? Het UAF is een stichting speciaal voor gevluchte studenten. 
  • Heeft u een oud Nederlandse mbo-diploma en wilt u dit laten vergelijken met de huidige diploma's? Dan kun je bij SBB het niveau laten bepalen.
  • ​Bent u uw Nederlandse diploma kwijt? Dan kunt u vaak een vervangend document aanvragen of downloaden bij SBB of bij DUO.

Wat is de waarde van mijn oude Nederlandse diploma?

Heeft u ooit een Nederlands diploma gehaald? Maar weet u niet wat dat waard is in een nieuwe baan of in een opleiding die u wilt beginnen? De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) kan uw oude diploma vergelijken met een diploma binnen het huidige onderwijs. En u een diplomabeschrijving leveren. Een diplomabeschrijving kost geld.

Voor een aantal diploma's in de sector zorg en welzijn zijn standaardbeschrijvingen van oude mbo-diploma's beschikbaar. Hierin staat onder andere vermeld met welk niveau binnen de huidige kwalificatiestructuur de opleiding te vergelijken is en wat de beroepscontext is. Deze lijst is te downloaden op de site van het SBB

Vergelijking oud diploma met huidige diploma's

Een diplomabeschrijving geldt voor diploma’s in het voortgezet onderwijs van opleidingen die niet meer bestaan. DUO maakt alleen beschrijvingen van diploma's die vallen onder de regelgeving van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). DUO vergelijkt uw oude diploma met een diploma binnen het huidige onderwijs. En bepaalt dan de waarde van uw oude diploma.

Aanvragen diplomabeschrijving

U vraagt een diplomabeschrijving aan bij DUO. Wilt u zeker weten of DUO een beschrijving kan geven van uw diploma? Neem dan contact op met de afdeling Diploma-erkenning en Legalisatie. U krijgt een aanvraagformulier toegestuurd als diplomabeschrijving mogelijk is. U kunt het formulier ook downloaden van de website van DUO.

Heeft u een oud diploma van een middelbare beroepsopleiding? Dan kunt u een diplomabeschrijving aanvragen bij de stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). Diplomabeschrijvingen van diploma’s in het hoger onderwijs vraagt u aan bij het Nuffic.

(Deze informatie komt van www.rijksoverheid.nl)